Witam.Też sobie zamontowałem lampki z tyłu, miałem ułatwione zadanie bo dostałem je z wtyczkami i kawałkiem oryginalnej instalacji.Montaż całości zajął mi ok. 3 godziny.Fajna sprawa nareszcie coś widać z tyłu.Tylko zastanawia mnie czemu tego nie montują w standardzie?
czy ktos moze mi podpowiedziec gdzie najlepiej podpiac dodaktowe lampki bo chce sabie zamontowac takie jak kolega Zbyszek ale nie bardzo wiem gdzie wygodniej bedzie je podpiac. czy do lampkiz przodu czy gdzies pod deska.
A da się przerobić te oryginalne?? Autko w wersji Laurin i one się tylko zapalają poprzez przycisnięcie guziola a chciałbym żeby one automatycznie się zapalały razem z lampką przednią w podsufitce.
Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Jeśli ktoś nie ma lampki z tyłu to proponuję zakup takiej jak na zdjęciu. Lampka do montażu w podsufitce. Ma taką kumpel w fabii. Ja wkrótce zamontuję taką u siebie i będę montował w octavii u Przemka (w przyszłym tygodniu)
Koszt lampki 20 zł. (mogę dać namiar na sprzedawcę z allegro). Ori wtyczka kupiona w ASO VW za 4 zł. Piny zakupione na allegro 10 szt. za 5 zł.(taka aukcja) no i kawałek kabelka.
Podłączenie równolegle z przednią lampką. Myślę, że wyjdzie dobrze.
Krótki opis montażu z tego samego forum:
"Wystarczy odpowiednio wyciąć dziurę w podsufitce ( trzeba wyciąć również kawałek tego wygłuszenia samego dachu ) i lampka trzyma się sama - jest całkowicie stabilna, nawet podczas kręcenia włącznikiem. Zawsze można zastosować jakąś kropelkę - żarówki zmienia się poprzez zdjęcie samego szkiełka.
Do tego jeszcze podpięcie 3 kabli z lampki przedniej ( w moim przypadku wpięcie się w przewody pomiędzy lampkami bocznymi z tyłu ) i tyle"
Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka
Ja u siebie już zrobiłem. Efekt bardzo zadowalający. Robota prosta, na ok. 1h jeśli jesteś sam a trochę krócej jeśli z kumplem lub trochę dłużej jeśli z ładną dziewczyną :wink:
Druga osoba przyda się do ustalania pozycji lampki. Trzeba odmierzyć równe odlełości od drzwi a zaokrąglenia dachu tego nie ułatwiają.
Jeśli pozycja jest już ustalona to długopisem zaznaczyć trzeba obrys lampki. Cięcie nożykiem do tapet trwa ok. 2 min. Pod podsufitką jest wygłuszenie zrobione z jakiejś wełny. Trzeba to wydłubać aż do blachy.
Następnie przciągamy kabelki do przodu auta. Ja zrobiłem to w ten sposób, że końcówkę kabli zakleiłem mocną taśmą i użyłem plastikowej płaskiej listewki (dokładnie takiej jaka jest w rolecie okiennej na dole, taką miałem akurat pod ręką w garażu).
Na wtyczkach piny są ponumerowane co ułatwia podłączenie. Powtykałem kabelki do wtyczki z przedniej lampki i działa.
Do podłączenia potrzebne są trzy przewody. Ja wykorzystałem płaski kabel dwużyłowy o przekroju 2x1mm i jako trzeci, pojedyńczy kabelek o tym samym przekroju.
W octavii Przemka będziemy robić dziś lub jutro. Postaram się zrobić zdjęcia.
Jeśli ktoś chce przerobić ori lampki, tak aby się zapalały z przednią to da się to zrobić.
Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Ta, którą mam zamontowaną jest w kilku modelach VW. Np. w nowym polo widziałem ją wczoraj.
Kupiłem taniej niż ta z fiata i moja jest dużo lepsza. Ma dwie żarówki i jak widać na zdjęciu wyżej można ją całkiem wyłączyć lub zapalić jedną (wybraną) lampkę.
Witam, sorki że tak się wciskam w temat ale mam pytanie czy nie wie ktoś jakie lampki ( i gdzie dostać na necie ) są w skodzie superb (2003) w drzwiach przednich na dole, świecą się przy otwarciu drzwi. Mam je w kolorze żółtym, natomiast podświetlenie pod lusterkami mam białe i chce zmienić te na dole tak, aby też były białe. Dzięki za info.
koleś a jak kupie takową lampkę pomożesz zamontować??
Pewnie, że pomogę.
Gucio7804
Te, które są nad uchwytami da się przerobić tak, żeby zapalały się z przednią po otwarciu drzwi. Jednak wg. mnie nie będzie już wtedy opcji indywidualnego ich zapalania.
Montaż w octavii jest jeszcze prostszy niż w fabii.
Wykonane jak w moim opisie wyżej czyli:
-Wyciągamy lampkę z przodu
- podłączamy tylną i wybieramy najlepsze miejsce (najlepiej to robić w ciemnym garażu lub po zmroku)
- po ustaleniu pozycji zaznaczamy obrys długopisem i wycinamy otwór (ciut większy niż obrys lampki)
- przeciągamy za pomocą listewki kabelek do przodu (długość kabelka ok. 85 cm.)
- podłączamy kabelki do kostki
Jak pisałem piny we wtyczkach są ponumerowane.
Pin 1 z lampki tylnej łączymy z pinem 3 w kostce z przodu
Pin 2 z lampki tylnej łączymy z pinem 1 w kostce z przodu
Pin 3 z lampki tylnej łączymy z pinem 2 w kostce z przodu
Arti_r1, jak będziesz miał lampkę to daj znać. Przygotuję kabelek i wtyczkę i zgadamy się na montaż. Mój numer 510 150 407
Nr. wtyczki do lampki z tyłu - 1T0 972 703
Można ją kupić w ASO VW za 4 zł.
Co do tych bocznych tylnych to u Przemka wymienimy je na inne. Takie jak na tej aukcji:
Powinny pasować. Mam takie dwie, które mi leżą bo nie doczekały montażu w poprzedniej ani obecnej fabii. Jak zamontujemy to damy znać jak to działa.
Komentarz